Op een steenworp afstand van het strand en net zo dicht bij Alkmaar vind je een van de oudste Noord-Hollandse dorpen. Kenmerkend voor Limmen zijn de uitgestrekte bloemenvelden, de prachtige monumentale gebouwen én de zuivelfabriek; al 110 jaar het economische hart van Limmen en in de regio inmiddels beter bekend als ‘Ecomel’. Aan die zuivelproductie kwam deze zomer echter een eind. En dus bedacht initiatiefnemer De Vereeniging om er 22 duurzame starterswoningen te ontwikkelen. Om zo het historische karakter in stand te houden.

stolpboerderij

Van stolpboerderij naar zuivelfabriek en van zuivelfabriek naar unieke woonlocatie

Van handjevol boeren ­
naar twintigtal bewoners

Wonen op een plek met een rijke historie: wie droomt er niet van? De fabriek en daarmee het terrein hebben namelijk een bijzonder karakter. In 1905 sloegen vijf boeren en één boerin de handen ineen en richten De Vereeniging op. Een kaasfabriek (toen nog een stolpboerderij) die binnen mum van tijd een begrip in de wijde omtrek werd. Vielen de fabrieken in omliggende dorpen bij bosjes, de fabriek in Limmen bleef fier overeind. Sterker nog: in de 110 jaar die volgden werd de fabriek stelselmatig uitgebouwd. Goed voor de werkgelegenheid en de ontwikkeling van het dorp.

In 1980 breidde de fabriek, als eerste in Nederland uit met de productie van biologische zuivel. Het bleek een gat in de markt. De melk van ‘Ecomel’ vond gretig aftrek. Toen de fabriek in 1998 in handen kwam van Friesland Campina groeide de afzet verder. Afgelopen zomer sloot Ecomel haar deuren om nu plaats te maken voor 22 unieke woningen.

22woningen-limmen_01_square

Meer over energie ­neutrale woningen

Goed voorbeeld doet volgen…

Met z’n 7000 inwoners is Limmen een bescheiden plaatsje. Maar zo klein als het dorp ook mag zijn, zo groots zijn de duurzame initiatieven. Toen in 1980 werd begonnen met de verwerking van duurzame zuivel, bekleedde de fabriek een voorbeeldfunctie. Met de bouw van woningen neemt Limmen opnieuw het voortouw op het gebied van duurzaamheid. Alle huizen worden namelijk energieneutraal, oftewel ‘nul-op-de-meter’. Dit betekent dat de woningen  minstens zoveel energie opleveren als dat ze verbruiken. Daarmee is dit woningbouwproject het meest duurzame van de regio.

22woningen-limmen_05_square
dividerblack
istock_000020975823small

Van Limmen voor Limmers

De Vereeniging vindt het belangrijk dat potentiële kopers een binding hebben met het dorp en dat starters een kans krijgen. Daarom stelde ze een aantal voorrangsregels op, op basis van een  drietrapsraket. Het belangrijkste criterium is de binding met het dorp. Uiteraard zijn dit kandidaten die al in Limmen wonen of een sterke binding hebben met het dorp. Zij moeten dan wel hun hoofdverblijf in Limmen hebben en er minstens een jaar staan ingeschreven. Maar ook kandidaten die minimaal zes jaar in Limmen hebben gewoond tellen mee, evenals kandidaten die eerstelijns verwanten hebben die er nu minstens zes jaar wonen. Lees meer.